Aeroe Spider Rack is modulair bikepack systeem voor mountainbike

Aan de andere kant van de wereld is het nu volop zomer en beleven mountainbikers lange dagen met zonnige bikepack avonturen. De Nieuw-Zeelandse broers Mike en Paddy bedachten ooit de eerste quick-mount-release bagagedrager en werken sinds die tijd onder de naam Aeroe aan allerlei soorten van tas- en transportsystemen die met elkaar uitwisselbaar zijn. De Spider Rack is de spin in het web.

Vastbinden met bandjes

De afbeelding boven aan dit artikel laat naast de Spider Rack van Aeroe ook de Dry Bag van 12 liter zien. Die twee producten kunnen hand in hand gaan en dat vind ik meteen het mooie van Aeroe. Naast dat het erg solide lijkt, is het systeem namelijk best wel modulair. Het meest voor de hand liggende en meest veelzijdige onderdeel is de Spider Rear Rack. Die komt op de achtervork van de mountainbike en er is zelfs in een variant voor fatbikes.

De Spider Rear Rack zit vast met in totaal vier bandjes. De twee stangen komen aan weerszijden van het achterwiel en de bandjes slaan om de achtervork heen. Die kun je vervolgens stevig aandraaien met inbussleutels. Dat oogt heel sterk, maar ook minimalistisch. Ook is de Spider Rear Rack daarmee heel universeel, want het product is zelfs aan te passen aan de breedte van de achtervork.

Het bovendeel is ook op allerlei manieren aan de armen te bevestigen. Zo kun je tassen in de lengterichting plaatsen, maar het rek is ook een kwartslag te draaien. Daardoor is het bruikbaar met een dropper post, omdat meer ruimte tussen het zadel en de tas ontstaat. In deze combo set vind je een Dry Bag van 12 liter, die op het rek vastgemaakt kan worden met trekbanden die precies door de lusjes van de tas passen. Toch is de Dry Bag niet noodzakelijk en is het rek ook goed te gebruiken met andere tassen.

Heb je nog meer opbergruimte nodig, dan kun je extra Spider Rear Rack Cradles aan de zijkant van het rek monteren. Die kun je voorzien van dezelfde Dry Bag tassen en die hangen aan de zijkant van de mountainbike. Daarnaast zijn er nog veel meer accessoires beschikbaar, zoals een 11L opbergbox met quick mount en een houder voor tassen aan het stuur.

Als de kwaliteit echt zo goed is als het doet overkomen op de foto’s, dan vind ik de adviesprijs ook reuze meevallen. De Spider Rear Rack kost los € 135,- en de extra Cradles voor aan de zijkant € 69,-. De 12L Heavy Duty Dry Bag is los € 59,- en in de combo met de Rack is dat dus € 194,-.

Meer info over Aeroe.